Published:

Instabank: Ny standard for rask etablering og nordisk vekst

Bank og finans er ikke lenger en konservativ bransje som stritter imot endring og innovasjon. Med digitaliseringen har et nytt banksegment vokst frem, deriblant digitalbanken Instabank som har tatt Norge og Finland med storm på kort tid. Fra oppstart av prosjektet til åpning av banken tok det kun et halvt år – det er ny rekord, og en milepæl i norsk fintechhistorie.

Instabank ønsker å levere lettfattelige produkter på en moderne bankplattform, med forenkling og kundefokus som drivere. Samtidig var gode banktradisjoner ivaretatt med de tre gründernes erfaring og bransjeinnsikt:

– Da Eivind, Gard og jeg bestemte oss for å starte en ny bank var vi enige om at det måtte være en fremtidsrettet bank, bygget på moderne prinsipper om en åpen organisasjon som ønsker kundekontakt og søker partnerskap med andre samarbeidspartnere, sier banksjef i Instabank Robert Berg.

”Vi er her for å fjerne barrierer – da må vi ikke tenke som en typisk bank, men som kundene”

Sammen med medgründerne Eivind Sverdrup og Gard Haugen, har Berg lang fartstid fra bankbransjen. Deres felles utgangspunkt var behovet for en digital bank som forenkler banktjenester for kundene ved å ta utgangspunkt i hvordan de tenker:

– Vårt konsept er å drive bank ved å tenke som ”deg”, og derav levere de beste løsningene og produktene til våre kunder. Vi har ingen planer om kompliserte spareprodukter og tjenester der det er uklart hva produktet er eller hva det koster, fortsetter Berg.

Rekordfart med Banqsoft

Fra oppstart av prosjektet og til Instabank tok imot de første kundene, gikk det seks måneder. Det mener Berg er ny rekord i Norge:
– Vi har hatt raskest vekst fra oppstart sammenlignet med alle andre banker i segmentet. Etter ett år i drift hadde vi 1,1 milliarder i utlån og mer enn 10.000 kunder. Vi gikk break-even etter bare tre kvartaler – det er ny rekord. Leveransehastigheten ble sikret med systemleverandøren Banqsoft i spissen:

– Hurtighet er i vårt DNA. I tillegg til vår streben etter forenklinger for kunder og samarbeidspartnere, er det på mange måter det som definerer Instabank og differensierer oss fra alle de andre. Det er utrolig moro å se hva vi på kort tid kan få til sammen med en partner som Banqsoft, sier Berg.

”Hvis dere får til dette vil det være ny norsk rekord”

Liv Freihow, direktør for næringspolitikk i IKT-Norge, er imponert over hva de to norske selskapene sammen har fått til:

– Dette er eksempel på fintech i verdensklasse. Teknologi gjør det mulig å starte opp komplisert bankvirksomhet på få uker. Her er potensialet stort for eksport av norske løsninger, sier hun.

Instabank valgte Banqsoft av flere grunner:

– Vi har hatt fantastisk gode erfaringer med Banqsoft. De overbeviste med en kompetent og dedikert organisasjon og spesielt dyktige enkeltpersoner helt fra toppen og ned i organisasjonen. ”Insta teamet” besto av nøkkelressurser som dedikerte seg til oss. De forsto plattformen vår og hvem vi skulle være, og svarte på det ved åtilby en samarbeidsform som matcher våre forventninger til hurtighet, fleksibilitet, utholdenhet og rask ekspansjon. Det er mye å kreve av en leverandør, og vi er heldige som får jobbe med så dyktige folk som vi føler er våre kolleger på linje med egne ansatte, sier Berg.

Han fremhever også Banqsoft sin evne til å snu seg raskt når det gjelder, heller enn å lede an i helt ny teknologi:

– Vi utfordret Banqsoft kraftig på leveransehastighet, og de innfridde til de grader. De kan lede sitt segment ved å sette sammen eksisterende komponenter på en ny måte. De store lokomotivene kan ta seg av utvikling og forskning, mens mindre aktører som Banqsoft kan komme opp med noe nytt som en konsekvens av at de må løse daglige utfordringer. Innovasjonene skjer på grunn av tett kontakt med kundene, i motsetning til større aktører.

På plass i Finland

Etter 12 måneders drift i Norge lanserte Instabank sin virksomhet i Finland i november 2017. Nok en norgesrekord, denne gangen innen geografisk ekspansjon. Det skjedde kun med en marginal økning i antall ansatte i Norge.

– Det var en viktig milepæl å lansere Instabank i det finske markedet som første land utenfor Norge. Også i Finland er det behov for små nisjebanker som kan utfordre de store bankene med enkle og ærlige produkter. Dette er en satsning med stort potensiale og liten risiko, mener Berg.

Full ’DNA-match’

Tone Grotmoll, Country Sales & Marketing Manager i IT selskapet Banqsoft, er også stolt av å være i utfordrerposisjon:

– Det at vi får til virksomhet på tvers av landegrenser på en så effektiv måte er helt unikt. Akkurat som Instabank er Banqsoft en liten utfordrer i vår bransje. Vi er en gründerbedrift som satser på tett entreprenørskap sammen med kunder som vil mye. Banqsoft har over 200 ansatte som bare jobber med bank og finans. Vi skal være eksperter innen vår kjernevirksomhet, og ikke forsøke å løse alt mulig annet som andre kan bedre enn oss. Det at vi sammen med Instabank lykkes med en så banebrytende leveranse er et resultat av teknologi, kompetanse og ikke minst en vilje i begge selskaper til å få til det «umulige», sier Grotmoll.

For Instabank var det et helt naturlig valg å videreføre samarbeidet med Banqsoft da Finland sto for tur:

– Det var uaktuelt for oss å velge noen andre enn Banqsoft i Finland. De var i utgangspunktet valgt, fordi vi visste de kunne vokse med oss i flere land. Om vi var fornøyde med oppsettet av Instabank i Norge, så imponerte Banqsoft ytterligere i det finske prosjektet. Hele prosjektet ble levert godt innenfor tidsplanen, med kvalitet og økonomi godt innenfor de rammene vi hadde definert, sier en fornøyd Berg.

Think big – act small

Grotmoll i Banqsoft er opptatt av innovasjon, og av å gjøre det komplekse så enkelt som mulig:

– I motsetning til tradisjonelle kjernebanksystemer har vår «Bank in a Box» plattform en skalerbarhet som gjør det mulig å starte i det små med et finansielt produkt, og vokse med nye produkter eller i nye markeder etter hvert. Det blir som en meny der man kan velge blant et stort utvalg av produkter, verdikjede med eller uten selvbetjeningsløsninger og leveransemodell fra en enkel softwareleveranse til en full ASP modell, og kun betaler for det man faktisk bruker. Med denne måten å jobbe på beviser vi at vi er en up-coming fintech bedrift.

– Både Banqsoft og våre kunder er i sterk vekst, og det er gøy å se at vårt «Bank in a box» konsept gjør det mulig for banker å etablere seg i rekordfart, og vokse med nye produkter eller til nye markeder på enda kortere tid. Dette viser hvor viktig fintech er for bank- og finansbransjen og hvordan vi som IT-leverandør kan gjøre det mulig for banker å gjøre suksess på tvers av landegrenser uten store og kostnadsdrivende prosjekter som pågår i årevis. «Think big – act small» avslutter Grotmoll.

Liv Freihow i IKT-Norge ser også hvordan de mindre utfordrerne har teknologifordeler:

– Utfordererbanker som etablerer seg nå har en magisk fordel i forhold til tradisjonelle banker. De begynner på scratch med helt ny teknologi i bunnen, og slipper å dra med seg en «spaghetti» av gamle IT-systemer og plattformer utviklet over flere tiår, og kan dermed være oppe og stå på kort tid.

Vil fjerne barrierene

Med en visjon om å skape den beste kundeopplevelsen i sitt marked og en misjon om å fjerne barrierene i bankmarkedet har Instabank lagt lista høyt. Det skremmer ikke konsernsjefen:

– Ved å alltid være i bevegelse og aldri bli fornøyd, fjerner vi barrierer og lanserer nye produkter. Vi er en ung bank med unge, gode og digitale hoder som treffer målgruppen godt, mens ledergruppa er erfaren – det betyr mye kompetanse i en liten organisasjon. Vi velger å spisse oss på noen få områder istedenfor nye og flere forretningsområder – det gir oss muligheten til å heller utvide geografisk, sier Berg.

Instabank ser på ekspansjon til flere europeiske land de neste par årene, og leker med tanken på utvidelse av produktporteføljen:

– I dag tilbyr vi forbruksfinansiering og sparing. Det er naturlig å tenke seg at en betalingsløsning er det neste på listen. Norge blir nok landet der vi tester ut nye konsepter og produkter, og det som fungerer bra vil vi vokse på i nye markeder, avslutter Berg.

”I en digital verden er det bedre å bli spesialister på noen få produkter i mange land fremfor å være passelig god på mange produkter i bare ett land”

Last ned Instabank kundecase i PDF her